Toukokuu, kevättä parhaimmillaan myös täällä Pohjois-Euroopassa. Toukokuu on viimeisin kevät kuukausista ja alamme vasta nyt saada todellisia kesän saapumisen merkkejä ja se saa meidät odottamaan sitä jo malttamattomina. Illat ovat valoisampia, moottoriteille on tullut kesärajoitukset ja linnut laulavat etsien partneria. Lapissakin toukokuussa alkaa yötön yö. Kevät on luonnossa heräämisen ja uudistumisen aikaa ja tämä ilmenee mielestäni myös meissä ihmisissä. Kevät luo tiettyä levottomuutta ja tekemisen tarvetta. Enää ei todellakaan halua käpertyä sohvan nurkkaan, vaan lähteä baanalle, kruisailemaan, puuhailla ulkona ja olla elämän menossa mukana muiden kanssa, nauttia elämästä. Toukokuuhun osuu myös monet kevään juhlista. Kuukausi alkaa vapun vietolla ja puolenkuun tienoilla juhlitaan äitejä ja usein kouluvuosi huipentuu kuun lopussa.

Kevään uudistuksista ravintola Ultima tulee varmasti olemaan yksi mielenkiintoisimmista. Henri Alénin ja Tommi Tuomisen uusin projekti aukeaa toukokuun puolella entisen Finnjävelin tiloihin, missä he pyrkivät kasvattamaan mahdollisimman paljon raaka-aineitaan itse mm. perunat ja sirkat. Uutuuksista myös Say Cheese ravintola houkuttelee menullaan. Huhtikuun puolella Vilhonkadulle avattu ravintola tarjoaa juustoa sen kaikissa muodoissa alkupaloista jälkiruokiin. Myös ravintolan laaja valikoima viinejä on valittu juustojen kanssa yhteen sopiviksi. Myös huhtikuun puolella avautunut Hampton Bay, Bulevardin päässä, houkuttelee terasseillaan ja Harri Syrjäsen vetämällä keittiöllä.

1.5. Vappu

Ihmiset piknik-koreineen kerääntyvät puistoihin nauttimaan keväästä ja hyvästä ruuasta ja luultavasti uutisten loppukevennyksestä saamme taas nähdä näyttävimmät ”piknik-viltit” tarjoiluineen. Varaathan aikaa Kaivopuistosta tai Ullanlinnanmäeltä siirtymiseen, sillä päivä on ruuhkainen ja paljon kevään juhlijoita on liikkeellä.

1.5. Bryan Adams

Helsingin jäähalli
Jo yli 40 vuotta uraa tehnyt legenda saapuu esiintymään Helsinkiin vappupäivänä. Upeaääninen ja huikea live-esiintyjä on julkaissut viime vuoden puolella levyn, joka sisältää hittejä 80-luvulta tähän päivään sekä muutaman uudenkin biisin. Herra Adams keikkaili Suomessa edellisen kerran kolme vuotta sitten ja tällöin ihmeteltiin rokkarin vaatimatonta raideria: vain kuppi teetä.

4.5. Mamma Mia! – musikaali

Messukeskus
Hittimusikaali Mamma Mia! nähdään nyt ensimmäistä kertaa suomenkielisenä versiona. Musikaalin ensi-illassa avataan uusi Messukeskus Amfi-teatteri, joka toimii tulevaisuudessa myös huippumusikaalien esityspaikkana. Esityksiä on luvassa rajoitettu määrä ja ABBA:n hitit on kääntänyt Paula Vesala ja versiot voi kuulla ainoastaan paikan päällä. Jos Kreikkalainen saari ja siniset vedet houkuttelevat, niin muista tilata kuljetus etukäteen, sillä ’The Winner Takes it All’.

4.-5.5. Antti Tuisku

Hartwall Arena
Anatuden koko maan kattava hallikiertue huipentuu Hartwall Arenalle kahden keikan voimin. Megaluokan show jättää kuulemma varjoonsa ylistetyn Hartwall Arenan Peto show’n ja onkin sanottu että ihmiset tulevat konsertista pois hiukan leijuvina ja että spektaakkeli tullaan muistamaan koko elämä. Antti aikookin pitää pidemmän tauon keikkojen jälkeen, joten keikka on viimeinen mahdollisuus hetkeen nähdä tämä Peto. Nyt on ehkä pakko twerkkaa!

8.5. Cantores Minores: Täältä tullaan Budapest!

Helsingin Tuomiokirkko
Cantores Minores lähtee Unkarin kiertueelle ja esittelee ohjelmistonsa ennen matkaa Lohjan kaupunginorkesterin kanssa, kapellimestari Hannu Norjasen johdolla. Ennen matkaa he esiintyvät vielä toistamiseen perinteisessä äitienpäiväkonsertissa 13.5.

9.-13.5. Encanto Festival

Klassisen musiikin festivaali Encanto Festival järjestetään Kauniaisten lisäksi myös Helsingissä, jossa tapahtumapaikkoina ovat Linnunlaulun huvilat sekä Musiikkiteatteri Kapsäkki. Teemana festivaalilla on Kauneus ja melankolia ja luvassa on intiimiä ja isompaa ohjelmaa, musiikkia, pantomiimia ja musikaalista teatteria.

9.5. + 11.5. Metallica

Hartwall Arena
Raskaan rockin jättiläinen Metallica esiintyy uuden levynsä tiimoilta Helsingissä peräti kahtena iltana. Viime vuoden puolella alkanut kiertue päättyy Helsinkiin ja lava rakennetaankin keskelle areenaa, jotta yleisö pääsee näkemään bändin joka puolelta hallia. Edellisen kerran yhtye on esiintynyt Suomessa vuonna 2014 ja silloin 28 000 fania pääsi heidät näkemään. Ennakkotilaukset taksille kannattaa tehdä hyvissä ajoin numerosta 0200 6060.

10.5. Helatorstai

Pääsiäisestä on kulunut 40 päivää ja helatorstaita vietetään Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Helatorstai on virallinen pyhäpäivä ja vanhan kansansanonnan mukaan päivä oli niin pyhä, ettei silloin ruohokaan kasva.

11.-20.5. Kallio Kukkii

Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali järjestetään nyt 24. kerran ja se on tänä vuonna myös osa eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuoden ohjelmaa. Tänäkin vuonna ohjelmassa on Dallapénpuiston piknik, Kallio Kukkii – katuparaati sekä Kallion kävelyfestivaali monien uusien ohjelmien lisäksi. Tänä keväänä uutena toimijana mukaan tullut kulttuurikeskus Caisa isännöi festivaalinavajaisia uudessa kodissaan Elannon korttelin sisäpihalla sijaitsevassa Leipätehtaassa.

11.5. Lailasta Lordiin – Suuri Euroviisushow

Savoy-teatteri
Kahden Suomen suosituimman dragartistin yhteistyönä on syntynyt hulvaton Euroviisuspektaakkeli, joka on hervoton, hillitön ja ehkä hieman hysteerinenkin. Esityksessä nähdään kaikki legendaarisimmat euroviisuhetket ja edustajat, mutta myös Suomen herkullisimmat hahmot. Esiintyjät ovat ilmoittaneet, että ”tää ilta ollaan vaan ja laitetaan pylly vasten pyllyä ja ollaan ihan yamma yamma. Eli tule luo ja toivo kanssani ettei tähti tähteä lyö sillä vain sata salamaa iskee tulta ja koko elämä räjähtää, koska tämä voi olla yksi hullu yö.”

12.5. Popcult Day

Kulttuurikeskus
Populaarikulttuurin harrastajille suunnattu con-tapahtuma järjestetään kulttuuritalolla. Ohjelma koostuu sarjakuvia, televisiota, piirrettyjä ja pelejä käsittelevistä luennoista, työpajoista, kisoista ja kunniavierashaastatteluista, esimerkiksi Iron Sky – ja Star Wreck-tuottajan Samuli Torssosen vierailusta.

13.5. Äitienpäivä

Äitienpäivän vietto on lähtöisin Yhdysvalloista ja ensimmäisen kerran sitä vietettiin Suomessa vuonna 1918, vaikkakin vain Alavieskassa. Perinteisesti äidille on tehty itse kortti ja tarjoiltu aamiainen vuoteeseen, mutta erittäin suosittuja ovat olleet äitienpäivälounaat ja –brunssit. Varaa siis äidillesi omaa aikaa vaikka hemmottelujen merkeissä ja kruunaa päivä VIP-kuljetuksilla Kovasen myyntipalvelun kautta.

15.-20.5. Circo-festivaali

Cirko-festivaali on Pohjoismaiden suurin, kansainvälisesti arvostettu nykysirkusfestivaali, joka esittelee alan kiinnostavinta kärkeä Suomesta ja maailmalta. Cirkon omassa Maneesi-salissa on tarjolla ilmaisohjelmaa jokaisena päivänä ja muina tapahtumapaikkoina toimivat Stoa, Espoon kulttuurikeskus ja Suomen Kansallisteatteri. Festivaalin aikana on esimerkiksi mahdollista kokea, H-Kollektiivin tarjoamana, paluu 90-luvulle turvalliseen kemiläislähiöön, jossa elämä oli huoletonta ja yhteisöllistä.

16.5. Parsifal

Suomen kansallisoopperja- ja baletti
Toukokuussa neljän näytöksen verran voi ihastella Richard Wagnerin viimeistä oopperaa, jossa uppoudutaan mysteereihin. Parsifalin näyttämötoteutusta on kehuttu talon kaikkien aikojen hienoimmaksi saavutukseksi ja se herkistää katsojan avautumaan tälle myyttiselle matkalle toiseen todellisuuteen.

18.5. Jukka Poika & Jam Original Band

Vuotalo
Jukka Pojan yksi harvoista kevään konserttisalikeikoista vedetään Vuotalossa yhdessä Jukka Pojan oman Jam Original Bandinsa kanssa. Keikalla jamitetaan niin uusia biisejä kuin kaikkien tuntemia hittejäkin. Luvassa myös vanhempaa tuotantoa mm. Kapteeni Ä-ni ajoilta.

18.-24.5. Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

Kulttuuritalo
Kansainvälinen tanssisensaatio saapuu jälleen Suomeen. Huumoria taidokkaaseen klassiseen balettiperinteeseen yhdistävä, balettia parodioiva, kokonaan miehistä koostuva seurue on kiertänyt yli 40 vuoden ajan balettisaleja suuren suosion saattelemana. Mikäli haluat nähdä miehiä sukkahousuissa tanssivan varpaillaan, tämä on sinun show. Ja vaikket haluaisikaan, on ryhmä niin legendaarinen, että se kuuluu jo melkein yleissivistykseen käydä heitä katsomassa.

19.5. Hanami-juhla

Roihuvuoren kirsikkapuisto
Hanami on vuoden tärkein juhla Japanissa ja tarkoittaa kukkien katselemista. Juhla ajoittuu kirsikkapuiden kukinnan alkamiseen ja sitä vietetään piknikin muodossa. Niin myös Roihuvuoressa ja juhlassa on mm. tanssiesityksiä, origameja, teetaidetta ja budo-esityksiä sekä myynnissä japanilaisia herkkuja.

19.5. Arabian katufestivaali

Arabianranta
Suomen suurin katutaidefestivaali järjestetään 11. kerran Arabiassa. Tapahtuma järjestetään vapaaehtoisvoimin ja tänä vuonna juhlistetaan kestävää kehitystä. Paikan päältä löytää kantaaottavaa taidetta ja innovatiivista kierrätystä.

19.5. Helsinki City Running Day

Helsinki City Running Day on uusi juoksutapahtuma, jonka ohjelmistossa on entisen Helsinki City Marathonin lisäksi puolimaraton, maratonviesti, viiden kilometrin katujuoksu sekä perheen pienimmille suunnattu minimaraton. Kaikkien tapahtumisen maali sijaitsee Telia 5G Areenalla, mutta reitit vaihtelevat tapahtumittain, osa sijoittuu keskustaan ja osa merimaisemiin tai keskuspuistoon. Jos kunto loppuu radan tai katsomon puolella, niin apu löytyy numerosta 0200 6060.

19.5. Moskovan Suuri Sirkus – Singing Fountains

Hartwall Arena
Viime vuonna loppuunmyydyn Hartwall Arenan valloittanut ja lukuisilla eri kansainvälisillä festivaaleilla maailman parhaaksi sirkukseksi valittu Moskovan suuri sirkus palaa Suomeen yli 80 esiintyjän kera. Hartwall Arenan lattiatasolle rakennetaan 14 metrin pituinen vesiallas ja sen ympärille asennetaan kymmeniä suihkulähteitä, joiden keskellä esiintyjät tekevät häikäiseviä temppujaan.

24.-27.5 Ihana Helsinki – kaupunkifestivaali

Helsingin keskusta
Festivaali on Helsingin keskustan toimijoiden yhteistuumin rakentama kunnianosoitus keväälle. kesälle ja Helsingille. Festivaali järjestetään seitsemättä kertaa ja se ihastuttaa kauniilla kukkateoksillaan, tarjouksillaan ja tapahtumillaan.

26.5. Siivouspäivä

Siivouspäivä muuttaa kaupungin isoksi kirpputoriksi. Kuka tahansa voi laittaa myyntipisteen pystyyn ja tehdä löytöjä kaduilla, pihoilla tai kodeissa. Myyntipisteensä voi merkata tapahtumasivujen kautta kartalle ja lähimmät päivän kirppikset löydät myös parhaiten sitä kautta.

26.5. Cheek

Hartwall Arena
Lahden loppuunmyytyjä jäähyväiskonsertteja ennen Cheek esiintyy vielä seitsemässä kaupungissa Täältä sinne-hallikiertueen merkeissä, joka huipentuu Hartwall Arenalle. Keikka on ikärajaton, jotta kaikki fanit pääsevät vielä kerran nauttimaan livekeikasta. Luvassa on kaikki Cheekin suurimmat hitit ja paikka tulee olemaan ”Liekeissä”. Jos mä oisin sä, niin saapuisin paikalle kuin Chekkonen ja varaisin koko posselle kyydit Kovaselta.

26.5. Stam1na

Helsingin jäähalli
Yksi Suomen suosituimmista yhtyeistä esiintyy jäähallilla, juhlistaen 10 vuotta sitten julkaistua Raja-albumia, jolla Stam1na saavutti ensimmäisen albumilistaykköspaikan. Stam1nan kevät ja kesä tulevat olemaan kiireisiä, sillä bändi kiertää UK:n ja Pohjoismaiden lisäksi kesän festarit ja esiintyy muutaman kerran Baltiassa ja Japanissa, jonka jälkeen he vetäytyvät tekemään uutta albumia, jonka olisi tarkoitus ilmestyä syksyllä.

26.-27.5 Helsinki Fly In 80 vuotta

Helsinki-Malmin lentoasema
Malmin kentän 80-vuotisjuhlaa vietetään viikonlopun aikana Helsinki Fly In- tapahtuman merkeissä. Kentällä järjestetään opastettuja kierroksia, yleisölennätyksiä, ilmailuesittelyjä ja koneisiin pääsee tutustumaan.

26.-27.5 Maailma kylässä

Kaisaniemen puisto
Yksi Suomen suurimmista festivaaleista järjestetään taas Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Ilmaistapahtuma tarjoaa musiikkia, teatteria, tanssia ja kirjallisuutta koko perheelle ja ruokapisteillä voi tutustua eksoottisiin makuihin. Ohjelmistosta löytyy esityksiä ympäri maailmaa ja teemana tänä keväänä on kestävä kehitys.

26.-27.5 Naisten kymppi

Töölönlahden puisto
Naisten kymppi on Suomen suurin naisten lenkkeily- ja hyvinvointitapahtuma, joka viettää 35-vuotisjuhliaan ja luvassa on entistäkin paremmat bileet. Tapahtumassa voit juosta tai kävellä n. 10 kilometrin reitin omaan tahtiin, ilman kilpailua. Varsinaisen lenkkipäivän lisäksi, järjestetään lauantaina hyvinvointipäivä jo kolmatta kertaa, jossa voi osallistua koko perheen voimin Snadi kymppi-perhejuoksuun sekä kokeilla eri liikuntalajeja demotunneilla.

27.5 Kattilahallin kesämarkkinat

Kattilahalli
Ensimmäistä kertaa järjestettävät kesämarkkinat suuntautuvat lahjasesonkiin ja markkinat tarjoavatkin parhaat ideat ja lahjat vastavalmistuville sekä kesälahjoiksi. Mukana on niin sisustustuotteita, designia, koruja kuin vaatteitakin.

28.- 29.5 Iron Maiden

Hartwall Arena
Kaikkien aikojen suurimpiin metallibändeihin lukeutuva Iron Maiden on tien päällä Legacy Of The Beast -maailmankiertueellaan, jonka konsepti perustuu Maidenin samannimiseen mobiilipeliin ja sarjakuvakirjaan. Settilistaan kuuluu siis vanhoja hyviä biisejä, hittejä sekä muutama uudempikin kappale. Ensimmäinen keikka myytiin hujauksessa loppuun ja siksi Iron Maiden nähdään kahtena iltana peräkkäin. Jos keikan jälkeen iskee ’Fear of the Dark’ niin kotiovelle asti kyyti tilattavissa Kovaselta