Poikkeuksellisen lämpimän kesän jälkeen, kaupunkiin saapunut syksy tuntuu ihan mukavalta vaihtelulta. Arki on palannut ja elämä palaa tuttuihin ja turvallisiin raiteisiin, rutiini tulee lihasmuistista. Vaihtelua arkeen tuo kuitenkin tapahtumat, joihin voi näin pimenevässä illassa tunnelmoiden lähteä ja vaikka vähän isommallakin ryhmällä tai perheen kesken. Teattereiden näytöskaudet pyörähtävät myös syksyisin ryminällä käyntiin ja odotettavissa onkin usea ensi-ilta. Hurjaa suosiota povataan jo Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots-musikaalille, jossa kuullaan Cyndi Lauperin säveltämää musiikkia. Svenska Teaternin uusi musikaali Chess pä svenska on Maria Sidin ohjaama ja Maria Ylipää nähdään yhdessä pääosassa.  Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu on myös saanut kiinnostusta osakseen ja näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Kari Heiskanen.

Syksyllä uuden harrastuksen aloittamisen lisäksi voi tutustua myös muihin uutuuksiin, kuten ravintoloihin. Elokuussa Kiseleffin taloon Senaatintorin kupeeseen avattiin Sofia Bistro, Sofia Wine sekä tyylikäs Teesalonki. Ryhmän täydentää vielä marraskuussa avatta Sofia Gastro.  Jo heinäkuussa Albertinkadulle avattu Inari kiehtoo salaperäisyydellään ja on varmasti tutustumisen arvoinen ravintola. Kesän jälkeen myös brunssitarjonta lisääntyy ja Kallioon avataankin Bar Cón, jonka bottomless brunch on varmasti valintansa arvoinen.

Kaikista tapahtumista ja ravintoloista sinut ja seurueesi kotiin vie tietenkin Kovanen.

 

5.-16.9. iik!week
Linnanmäki

Linnanmäen suosittu teematapahtuma iik!week valtaa huvipuiston syyskuun alussa tuoden puistoon riivattuja miimikoita, kauhuhahmoja rajan takaa j erilaisia elämyksellisiä teemoituksia. Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma suosittelee, että pienemmät lapset tekevät huvipuistovierailun joku toinen päivä. Uutuutena tapahtumassa nähdään ohjelmalavan edustalle rakennettu livekauhukohde Romuttamo, jossa odottaa karmiva yllätys. Luvassa kauhun lisäksi mm. taikajuomia ja tummanpuhuvaa ruokaa, asukilpailu sekä synkät bileet.

 

6.-16.9. Helsinki Design Week

Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali, jossa näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueiden lisäksi muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Ensimmäistä kertaa Helsinki Design Weekin yhteydessä järjestettävä Lasten Designviikko tarjoaa monipuolisesti muotoiluohjelmaa lapsiperheille ja kouluikäisille lapsille. Festivaaliviikko alkaa Design Marketilla 8.-9.9., joka tarjoaa korkeatasoisia muotoilutuotteita, edullisia löytöjä sekä vaihtuvaa oheisohjelmaa. Uutuutena tänä vuonna on New Market x Food. Muotoilua juhlitaan uudessa Helsinki Design Awards – tilaisuudessa 12.9. ja Open Studios avaa ovet kaupungin kiinnostavimpiin työtiloihin 13.9. Voit myös lähteä design-kierrokselle Kovasen kyydissä!

 

7. & 14.9. Kissojen Yö
Korkeasaari

Amurin kissapetojen suojelua varten järjestettävät Kissojen Yöt, tuovat pimeneviin iltoihin tunnelmaa, jännitystä ja kiiluvat kissansilmät. Illan ohjelmassa on tietenkin kissapetojen lajiesittelyä ja ruokintaa, mutta myös ruokaa musiikkia sekä tuli- ja valoesityksiä. 12.9. järjestetään hieman aikuisempaan makuun olevan Viettelysten ilta, jolloin Korkeasaaresta tulee romanttinen ja taianomainen saari, laituritanssien ja Amorin nuolien myötä.

 

8.9. Ateneumin Lastenfestari
Ateneumin taidemuseo

Ateneumissa vietetään lastenpäivää ja luvassa lauantain täydeltä kivaa ohjelmaa kaikenikäisille. Paikalla on Ateneumin kissa Skissi, jonka opastuksella voi tutustua museoon, lastenooppera Tapahtui kerran taikahuilussa esityksiä sekä erilaisia työpajoja esimerkiksi pinssipaja.

 

8.9. Star Wars- A New Hope in Concert
Hartwall Arena

Huikea mahdollisuus kokea Star Wars täysin uudella tavalla. Elokuva katsotaan suurelta valkokankaalta samalla kun sinfoniaorkesteri säestää livenä John Williamsin luomaa soundtrackia. Säveltäjä on voittanut Oscarin kyseisen elokuvan sävellyksestä ja tehnyt musiikit myös kaikkiin muihin Star Wars-saagan elokuviin. Vuonna 2005 Amerikan Elokuvainstituutti valitsi A New Hope:n sävellyksen kaikkien aikojen parhaaksi amerikkalaiseksi elokuvasävellykseksi. Yli 40 vuotta sitten julkaistu elokuva ei ole koskaan kuulostanut näin hyvältä.

 

7.-8.9. Helsinki Country Festival
Ravintola Kaisaniemi

Ravintola Kaisaniemi tuo palan Nashvilleä kaupunkiin ja heittäytyy rentoon kantrimeininkiin viikonlopun verran. Pääsesiintyjänä on ruotsalainen The Country Side of Harmonica Sam ja perjantaina esiintyy legendaarinen Matti Esko. Jos bootsin ovat valkoiset ja stetsoni narusta, suosittelemme kuljetuksia ovelta ovelle. #kovanen

 

7.-9.9. Rakkautta & Anarkiaa- ulkoilmanäytökset
Teurastamo

Syyskuun lopussa vietetään itse Raukkautta & Anarkiaa filmifestarit, mutta maistiaisia tapahtumasta voi nauttia jo kuun alun ulkoilmanäytöksissä. Teurastamon tunnelmallisella sisäpihalla esitetään kolme elokuvaa pimeäntullen. Luvassa dokumenttielokuva livesäestyksellä, Ryan Gosling klassikko sekä Studio Ghiblin animaatio.

 

12.–16.9 Habitare
Messukeskus

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare esittelee tuotteet kotien ja julkitilojen sisustukseen ja toimivuuteen. Habitaren vuoden 2018 teema Roots – Pintaa syvemmälle nostaa esiin ja korostaa asioiden aitoutta ja persoonallisuutta, mutta eri ohjelmapäivillä on myös alateemansa, mm. hyperkulttuuri, ekspressiivisyys, alkuperä sekä kokemuksellisuus. Habitaressa nähdään lähes 50 puhujaa, 7 näyttelyä ja neljä konseptialuetta. Samaan aikaan messukeskuksessä myös antiikki ja Hifimessut.

 

12.9. Elämä Lapselle- konsertti
Hartwall Arena

Lapsipotilaiden tueksi järjestettävä konsertti täyttää Hartwall Arenan loistavista artisteista ja tärkeistä tarinoista lastenklinikoiden arjesta. Lastenklinikoiden järjestämä tapahtuma on mahdollistanut jo 90-luvulta asti useiden elintärkeiden hoitolaitteiden hankinnan sekä antanut tukea lastentautien tutkimushankkeille Suomessa. MTV3 lähettää konsertin suorana ja voit olla mukana tukemassa Kummien työtä, vaikket konserttiin pääsisikään. Elämä Lapselle -lavalla nähdään mm. Mikael Gabriel, Jannika B sekä 14 vuoden tauon jälkeen- Pikku G.

 

14.–23.9. Helsingin kansainväliset suurmarkkinat
Narinkkatori

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla keskeinen idea on tuoda eri maiden ja maakuntien erikoistuotteet näyttävästi esille niin, että niitä esittelemässä ja myymässä ovat niiden alkuperäiset valmistajat tai tuottajat. Eurooppa on vahvasti esillä, mutta myyjiä on toki mukana ympäri maailmaa Amerikkaa ja Aasiaa myöden.

 

14.9. Kuutamouinti
Uimastadion

Uimastadionilla järjestetään vuosittain syksyinen kuutamouinti. Satumaisen uintitunnelman luo pimenevä ilta, altaiden lämpimän veden höyry, musiikki sekä ulkokynttilöiden ja lyhtyjen liekit. Tunnelmoida voi aina puoleenyöhön asti.  Isommallakin porukalla pääset paikalle tilaamalla tilataksin numerosta 0200 6060.

 

14.9. Dave Lindholm
G Livelab

Elävä legenda, Isokynä Dave Lindholm esiintyy tunnelmallisella klubikeikalla G Livelabissa. Yli 40 vuoden mittaisen uransa aikana laulaja-lauluntekijä on julkaissut lukuisia albumeja, esiintynyt lukuisien muiden nimekkäiden artistien kanssa ja osunut varmasti melkein jokaista lähelle sanoituksillaan. Kuluneella vuosikymmenellä artistia on muistettu mm. säveltaiteen valtionpalkinnolla, Juha Vainio -palkinnolla sekä Erikois-Emmalla. Lindholmin tuorein levytys Go näki päivänvalonsa vuonna 2017. Ota puhelimestasi ”Pieni ja hento ote” ja lataa Kovanen app ennen keikkaa.

 

15.9. Erämelontaseikkailu intiaanikanooteilla
Nuuksion kansallispuisto

Syyskuussa voi lauantaisin tutustua opastetulla retkellä melotaan avo- eli intiaanikanooteilla Nuuksion kansallispuiston erämaisilla järvillä. Välillä pidetään taukoa nauttien eväitä ja kuunnellen luonnon ääniä.  Mahdollisuus on myös vilvoitella ja pulahtaa uimaan erämaajärveen. Retki sopii myös ensi kertaa meloville, sillä ammattioppaat käyvät alussa melonnan perusteet läpi.

 

19.9. Tosca
Suomen kansallisooppera ja – baletti

On oopperoita ja sitten on Tosca.  Uusi versio Puccinin klassikosta saa ensi-iltansa nyt syksyllä ja luvassa on näkemyksellinen tulkinta. Kansallisoopperan edellinen tuotanto sai yli toistasataa esitystä ja varmasti uusi versio yltää yhtä suuren suosioon. Kansallisoopperalta luvataan, että kokemus ei jätä kylmäksi, olet sitten ensikertalainen tai tunnet teoksen kuin omat taskusi.

 

20.–30.9. Rakkautta ja Anarkiaa- filmifestivaali

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa juhlii elokuvataidetta esitellen ennakkoluulottomasti rohkeita, ristiriitaisia ja visuaalisesti häikäiseviä uusia elokuvia. Festivaali täydentää pääkaupungin elokuvatarjontaa tuomalla teattereihin ajankohtaisia elokuvia, joita Suomessa ei ehkä muuten olisi mahdollista nähdä. Kulttuurin ja elokuvan ystävät saavat vuosittain nautittavakseen reilun annoksen sekä tunnettujen että tuoreiden tekijälahjakkuuksien nerokkaimpia uutuuksia. Tänä vuonna suuri vetonaula tulee olemaan ohjaaja Spike Lee ja on lupautunut kunniavieraaksi.

 

21–23.9. Apocalyptica
Tavastia-klubi

Metalliyhtye Apocalyptica päättää 20-vuotisjuhlakiertueensa Tavastia-klubille ja suuren kysynnän vuoksi kolmen illan verran. Debyyttialbumia juhlistava juhlakiertue alkoi helmikuussa 2017 ja on sisältänyt tähän saakka lähes 200 keikkaa 45 maassa. Apocalyptican ”Plays Metallica by Four Cellos”- debyyttilevy julkaistiin vuonna 1996 ja mullisti klassisten soittimien käytön rock- ja metallimusiikissa. Levyä on myyty maailmanlaajuisesti noin 2 miljoonaa kappaletta.

 

21.9. Honey B & T-Bones- Klubi-ilta
Vuotalo

35 vuotta yhtäjaksoisesti toiminut Honey B & T-Bones kuuluu suomalaisen rytmimusiikin klassisiin kokoonpanoihin. Yhtye on levyttänyt 15 täysmittaista albumia ja esiintynyt kaikkialla Euroopassa sekä myös osissa Pohjois-Amerikkaa. Honey B & T-Bonesin viimeisin studioalbumi Time Was äänitettiin puoliksi Yhdysvaltain Memphisissä tarunhohtoisessa SUN-studiossa ja levyn tuottajana toimi Pepe de Luxe -yhtyeestä tunnettu James Spectrum.

 

22.9. Satokauden herkkumarkkinat
Teurastamo

Satokauden herkkumarkkinoiden torilta voi ostaa mukaan muun muassa tuoreita kasviksia, paikallisten tuottajien tuotteita sekä nautiskella herkuista myös paikan päällä.

 

28.–29.9. Juuri Nyt Urban Folk Festival
Musiikkiteatteri Kapsäkki

Kapsäkin valloittaa uusi kaupunkitapahtuma, missä kalevalaiset riimit, tarinankerronta, kanteleet ja ikiaikaiset ilmaisutavat kohtaavat elektron, räpin ja ääniteknologian urbaanissa ympäristössä. Osana festivaalia järjestetään myös Lauluntekijäkilpailu, jossa uudet laulunkirjoittajakyvyt mittelevät keskenään. Tämä voi hyvinkin olla yksi loppukesän mielenkiintoisimmista tapahtumista.

 

28.9. -28.10. Sirkus Finlandia
Kaisaniemen puisto

Sirkus Finlandia parkkeeraa telttansa noin kuukaudeksi Kaisaniemen puistoon ja tarjoaa sirkuksen ystäville jälleen uuden ohjelman, jonka laadusta vastaavat kansainväliset ja kotimaiset sirkustaiteilijat. Perinteiseen sirkukseen kuuluvat klovnit, jongleerausesitykset, eläinnumerot ja akrobaatit ja näytöksissä on elävää musiikkia.

 

29.9. Classical Trancelations in Concert
Hartwall Arena

Klassisen musiikin ja rave-kulttuurin tapahtuma luo konserttikokemuksen, jollaista ei ole aiemmin kuultu tai nähty. Vuonna 2016 Musiikkitalossa koettu, kriitikoiden kiittämä ja yleisön ylistämä musiikkityylien rajoja rikkova konsepti kasvaa uusiin mittoihin ja valtaa nyt Hartwall Arenan. Sataviisikymmentä muusikkoa nousee lavalle ja luvassa on yksi Suomen historian suurimmissa sisätiloissa järjestetyistä elektronisen tanssimusiikin tapahtumista. Edessä on kaksi tuntia musiikkilajin klassikoita sinfoniaorkesterille sovitettuina ja Suomen parhaiden muusikoiden esittäminä. Voiko nyt siis tanssia villisti Beethovenin tahtiin?